top of page
41479c0482359fa4035833dc61f5b009_edited.jpg

Umanismul – Noua filozofie a Renașterii

​      Umanismul este un curent cultural profan/laic, dominant în timpul Renașterii. Termenul provine din francezul ,,humanisme’’, latinescul ,,humanus’’(,,omenesc’’) și exprimă o atitudine ce recunoaște demnitatea, valorile și posibilitățile ființei umane, atitudine manifestată înca din Antichitatea greacă și latină redescoperită în epoca Renașterii.

       Umanismul este un concept care a evoluat de-a lungul secolelor, reprezintă un set de valori și credințe care plasează individul și umanitatea în centrul preocupărilor noastre. De-a lungul timpului, umanismul a avut un impact semnificativ asupra societății, promovând înțelepciunea, empatia și cooperarea.

descărcare (6)_edited_edited.jpg

  • Drepturile și demnitatea umană: Oricare individ, independent de rasă, religie sau origine socială, are dreptul la demnitate și respect.

  • Cunoașterea și educația: Umanismul promovează învățarea continuă și dezvoltarea personală, considerând educația un instrument esențial în dezvoltarea individului și a societății.

​​

  • Egalitate și justiție: Umanismul respinge discriminarea și promovează o societate în care toți oamenii au oportunități egale.

  • Empatia și solidaritatea: Umanismul pune accent pe empatie, compasiune și solidaritate, considerând că suntem mai puternici atunci când ne ajutăm reciproc.

​Umanismul promovează valori fundamentale precum:

descărcare (6)_edited_edited.jpg

Mari umaniști ai renasterii

image.png

     Considerat una dintre cele mai strălucite minți ale umanismului renascentist, Erasmus a fost un teolog olandez care a promovat reformarea Bisericii prin educație și înțelepciune. Lucrarea sa Elogiul nebuniei critică moravurile societății și ale clerului. Erasmus a susținut importanța studiului Bibliei în limbile originale.

Erasmus din Rotterdam

(1466–1536)

Filosof italian și traducător al scrierilor lui Platon, Ficino a fost o figură esențială în renașterea platonismului în Europa. El a interpretat filosofia antică într-un mod care să îmbine spiritualitatea creștină cu ideile umaniste.

image.png

Marsilio Ficino

(1433–1499)

image.png

Cunoscut în special pentru tratatul politic Principele, Machiavelli a fost un scriitor și diplomat italian care a explorat natura puterii politice și guvernarea eficientă. Deși uneori considerat controversat, opera sa a deschis calea unei perspective mai pragmatice asupra politicii.

Niccolò Machiavelli (1469–1527)

41479c0482359fa4035833dc61f5b009_edited.jpg
bottom of page